Een Travellerspoint blog

Bagels zonder Beans

rain 16 °C

Gisteren was de Grote Dag. De dag die de oorzaak is dat ik al een tijdje erg zwijgzaam ben geweest op dit blog, en dat ik de afgelopen 10 dagen amper met iemand gepraat heb. (Kijk, nu verwacht iedereen dat ik op zijn minst voor de rechter heb moeten komen of bij een verkiezingsschandaal betrokken ben). Gisteren heb ik een presentatie gegeven op MIT. Ze hebben hier een goed concept, dat 'Linglunch' heet. Was ooit bedoeld als een forum voor work-in-progress, maar is, omdat het nu eenmaal MIT is, toch wel iets meer dan dat. Maar het is dan ook weer heel informeel- net als alles hier eigenlijk (heerlijk) - je kan bij wijze van gewoon met je voeten op tafel zitten of gewoon weglopen als je daar zin in hebt. En er zijn bagels, knoflook-houdende goedjes en andere zaken die je daar op kon doen, donuts, maar geen koffie. En geen water voor de spreker.

De presentatie verliep erg goed, eigenlijk tegen mijn verwachting in, want ik had een week met heel korte nachten en vrij lange dagen achter de rug. De avond voor de grote dag kwam ik erachter dat ik niet de juiste 'flow' had met de structuur van het praatje- dus nog veel ge-cut-en-paste op het laatste moment. Als het eenmaal moet, dan heb je blijkbaar toch nog ergens een potje superenergie dat aangebroken kan worden op het moment dat je voor de (bijna) voltallige Syntaxis Denktank van het MIT een praatje over amalgams moet geven. Ik heb een half bord volgekladderd met exotische bomen, en er zijn wilde discussies over voorbeeldzinnen met veel 'naked pictures of themselves notwithstanding' ontstaan- het was eigenlijk een van de leukste presentaties die ik ooit heb gegeven. En het maakt dat mensen me benaderen- tot nu toe was ik gewoon die bezoeker 'die er ook is', nu ben ik iemand die een project met heel bizarre zinnen heeft en de native speaker is van een taal met leuke woordvolgorde alternanties en rare reflexieven.

Geplaatst door Marliez 23:17 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged educational Reacties (2)

Rennen

of omver gerend worden

rain 19 °C

Over Charles River zijn diverse grote bruggen gebouwd, waaronder Harvard Bridge, die Cambridge met Boston verbinden. Langs weerszijden van de rivier is er een smalle strook park, waar je beschut kunt lopen. Zoals op het plattegrondje te zien is, is dit allemaal heel dicht bij MIT en dus ook dicht bij mijn huis:

boston_overall.gif

Als voetganger kun je in deze omgeving kiezen tussen lopen of rennen. Tip: kies voor het laatste. De meeste mensen doen dat daar, af en toe zelfs over elkaar struikelend. Als onschuldige wandelaar ben je een object waarachter zich files vormen van geirriteerde sportievelingen. Ik ben ook zo'n renner. In vergelijking met de Amerikanen wat bleek en met redelijk veel kleding aan. Het motto lijkt te zijn (voor de mannen) 'wie denkt dat hij een mooie torso heeft, laat dat zien' (dat kunnen dus ook McBuiken zijn). Ik ben hier vanaf de dag na aankomst gaan hardlopen, zodat ik me een beetje 'thuis' voelde. En ik moet zeggen dat ik weinig steden ken waar je zo maar midden in het centrum een route van 10-20 km kan lopen door een park-achtig gebied.
Ik blijf lopen, tot het te koud wordt. Er worden mij hier bizarre verhalen over winters met -20 verteld- laten we hopen dat dat overdreven is. Mijn huis is niet geweldig geisoleerd en vandaag hebben we ook ervaren dat het niet ok is om teveel stroom te vergen van 1 zielig stopcontact (zo'n reuze koelkast moet dus niet een stekkerdoos delen met een magnetron en een tv). Maar dat terzijde. Het Stata Center heeft ook een sporthal waar ik gratis in kan, kan ik mijn eerste halve marathon officieus op een loopband gaan oefenen.
Helaas ben ik alweer terug in Nederland als hier de beroemde Boston marathon gehouden wordt, maar ik kan wel aan een leuk bescheidener event mee doen dit jaar: de Tufts Women 10K. Dat loop ik makkelijk (toen het zo heet en vochtig was wel erg traag wegens lucht van stroop), en het lijkt me leuk! Bovendien, geen blote torso's en McBuiken om me af te leiden :D

Geplaatst door Marliez 23:09 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged women Reacties (0)

Ditransitief

storm 22 °C

Het is bijna middernacht en ik heb net een verrassend smakelijke Vegan Minestrone Soup op (ja, uit blik, echt heel slecht). Ik denk eigenlijk dat het hier veel beter is om 's middags warm te eten, eventueel een powernap te doen en dan 's avonds gewoon een stapel boterhammen te eten. Maar goed, voorlopig is het erg handig dat er hier overal nog supermarkten open zijn als ik nog eens uit het Stata Center gerold kom. Maandag en dinsdag zijn dagen die ik ingepland heb om mijn cursussen voor te bereiden, dus ook al heb ik nog precies een dag om mijn huiswerk te maken, het moest vandaag af. Want morgen moet de rest van wat ik vandaag had willen doen gedaan worden (sorry voor dit bizarre werkwoordscluster). Zoals het voorbereiden van een presentatie en het lezen van een aantal artikelen die al weer veel te lang in mijn kluisje liggen te wachten. Oh, en David Pesetsky en een aio die veel met muziek bezig zijn gaan en Music/Language leesgroep houden. Wil ik ook heen. Ik vind het nu wel eens tijd dat ik die extra dagen per week krijg die ik besteld heb! Maar goed, semantiek huiswerk dus. Een van de opdrachten ging over de implicaties van een bepaalde benadering van ditransitieven (zoals geven):

(1) Marie geeft een boek aan Jan.

In de analyse die we morgen bespreken, is V geen deel (meer) van de lower VP, door verplaatsing naar een hogere VP. De vraag is dan hoe je de relatie tussen een boek en Jan semantisch kunt afleiden (we mochten blijkbaar geen V reconstrueren). In de analyse in het boek zou de relatie afleidbaar zijn uit lexicale entry voor geven, en zijn preposities vacuous (dus aan Jan is hetzelfde als Jan). Om de beoogde syntactische analyse werkbaar te maken, heb ik die laatste assumptie heb ik overboord gezet, in een analyse waarin het stukje boek aan Jan in (i) een small clause is, waarbij de prepositie de benodigde relatie uitdrukt.
De cursus is inleidend, maar heel intensief- veel zelf doen aan het oefenen van technieken, zodat je het college kunt volgen over het empirisch domein waarin we de technieken gebruiken. Dit jaar zijn dat de reflexieve pronomina (zoals zich/zichzelf). Irene Heim (de docent) benadert de zaken vanuit een heel fundamenteel oogpunt: wat is de 'taak' van syntaxis en wat van semantiek? Waar komt bijvoorbeeld een index vandaan?

Naast semantiek volg ik ook een Topics in Syntax-seminar. Dit jaar met Kyle Johnson. Vandaag was de eerste bijeenkomst- meteen een volle bak, want het halve instituut neemt er deel aan. Dit levert pittige discussies op, en interessante vragen. En ook deze cursus is heel fundamenteel: wat is verplaatsing, welke eigenschappen zijn inherent aan verplaatsing, en welke horen tot het domein waarin verplaatsing hoort (wat is bv. een 'eiland'?). Als ik het goed heb begrepen gaan we vooral kijken naar een multidominance benadering van verplaatsing- wat in het kader van mijn eigen project heel goed uitkomt.

Geplaatst door Marliez 23:41 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged educational Reacties (2)

Orde en chaos

sunny 25 °C

Ondertussen zijn we twee dagen verder, en ben ik nog half in het proces van de laatste papiermolen- het eindresultaat daarvan zal de MIT-ID zijn waarmee ik voor en na kantooruren het gebouw kan betreden. En dat gaat hard nodig zijn- als ik geen slaap nodig zou hebben dan zou ik me 24/7 kunnen onderdompelen in linguistics. Gisteren was het een beetje opstarten- papieren inleveren bij het loket, en een rondleiding op de afdeling. 's Middags was er een Registration Day Party- een borrel waar de nieuwe aio's en de visitors voorgesteld werden. Dat was aardig, want na afloop kwamen er meteen twee aio's op me af die veel konden vertellen over het leven op de afdeling. Ook kon ik even praten met David Pesetsky, die ik regelmatig zal spreken in het kader van het project. Ik hoor van verschillende mensen dat zowel hij als Danny Fox met multidominance bezig zijn, onlangs is er hier ook iemand op gepromoveerd (in relatie tot andere soort data).

Ik vind de sfeer hier goed, overal zie je whiteboards waar explosies van gedachten opgekladderd zijn, ik kan wireless internetten, en zelfs wireless printen (ik vind het een plan om dit in Groningen ook te organiseren), ze hebben een heuze lounge, een koelkast (ook weer een plan), en een nespresso machine (zeer veel beter dan Starbucks 'koffie). Er rennen af en toe kinderen rond, en ook een hond, geweldig!

Maar goed, dat lichtelijk chaotische past dan wel erg bij mijn binnenkant, maar om de chaos enigzins in te perken ben ik zelf iemand die erg van externe organisatie houdt. Daarom is thuis mijn bureau aan het eind van een dag opgeruimd, probeer ik niet toe te geven aan mijn drang om 's nachts te werken, of op al te bizarre tijden te gaan sporten, doe ik netjes de afwas na het koken, etc. Om niet al te vaak in verkeerde treinen of vliegtuigen te stappen, ben ik meestal veel te vroeg op afspraken, print ik overal googlemaps van, en zou ik het liefst 3 agenda's hebben. Hier gaat niemand dat van mij vragen. Sterker nog, ik voel me heel erg aangemoedigd om mee te varen in de hectiek van alledag. Die dag gaat beginnen met het vinden van een plek om te werken. Linguistics and Philosophy nemen gezamelijk maximaal 20 bezoekers aan (dat kunnen aio's maar ook profs zijn). En die hebben precies 4 bureaus te verdelen. Dit wekt territoriaal gedrag op, dat zich uit in het achterlaten van etensresten op bureaus, stapels zeer indrukwekkende papers en aantekeningen daarbij, een stekker van een laptop, dit alles in de hoop een ander weg te jagen. Ik heb de tip om in de kleine afdelingsbieb te gaan zitten maar ter harte genomen, niet doorvertellen!

Vandaag ben ik ook begonnen met een cursus Semantiek. Deze is 'inleidend', maar zal denk ik wel van een niveau zijn waar ik er veel aan heb. Irene Heim is de docent, iemand van wie ik al heel wat gelezen heb, maar niet het standaard tekstboek dat ze met Kratzer schreef. Dat gaan we nu doorwerken- ik ben benieuwd.

Orde en chaos vormen ook de spanningsboog van het gebouw waar dit alles zich afspeelt- hier maar weer wat foto's.

DSC017111.jpg
DSC01713.jpg
DSC01715.jpg

Overigens, ik heb gezien dat dit blog dan wel veel foto's toelaat, heel toegankelijk zijn ze niet! Klik op authors in het rechtermenu en je komt op mijn profiel. Daar kan je dan weer op more photos... klikken voor een galerie. Ik vind het omslachtig, en omdat ik al weer op 2/3 van mijn tax qua uploaden zit, denk ik dat ik maar weer terug ga naar Picasa. Komt tijd, komt een link.

Geplaatst door Marliez 23:07 Gearchiveerd in Verenigde Staten Reacties (1)

Op het eerste gezicht

sunny 30 °C

Slaap is fijn! Ik ben vanmorgen om 6 uur klaar wakker uit bed gestapt, leve de jetlag! Vandaag ben ik maar wat gaan rondlopen in Boston, ik wil toch op zijn minst weten waar ik dinsdag moet zijn. Daar heb ik morgen dus ook nog de tijd voor, want het nieuwe seizoen hier begint meteen goed: met een vrije dag (Labor Day). Ik ben helemaal voor zo'n gewoonte. Het is gewoon om afscheid te nemen van de zomer!

Mijn kleine wandeling ging niet verder dan mijn eigen straat, Massachusetts Ave en het terrein van MIT.
DSC01691.jpg
Want ergens daar bevond zich de CoopMIT- een soort universiteitswinkel waar vooral heel veel boeken te koop zijn (ook afschuwelijke baby truitjes met 'MIT mommy' er op, wow.) Ik kan het niet helpen- ik heb er wel 2 uur zitten neuzen in hun collectie, die voor een selexyz-achtige winkel erg goed was. Zo staat 'Topics in Ellipsis' niet bij de studie boeken, maar, zoals het hoort, bij Linguistics. Daar vind je in NL geregeld alleen zeer populair-wetenschappelijk werk of prescriptieve literatuur. Ik ben braaf geweest en heb geen boeken gekocht (de herinnering aan over-baggage was nog vers).

Ik had er al veel foto's van gezien, van die aparte moderne architectuur op de campus van het MIT, en het is inderdaad leuk. Maar foto's zijn fijn selectief; in werkelijkheid staat er best veel in de steigers op het terrein.
DSC01693.jpg
DSC01695.jpg

Verder valt het op dat er veel wordt hardgelopen hier, dat is mooi en misschien gaat het mij wel helpen tegen de jetlaggerigheid. Op naar buiten, lekker smelten langs de Charles river.

Geplaatst door Marliez 11:16 Gearchiveerd in Verenigde Staten Reacties (1)

(Berichten 16 - 20 uit 22) « Pagina 1 2 3 [4] 5 »