Een Travellerspoint blog

First things first

NELS 39, Ithaca NY

all seasons in one day
Bekijk Fall and Winter in and around Boston op Marliez's reiskaart.

Door de plotselinge blues van afgelopen week zou ik bijna vergeten dat ik het weekend van 7-9 November een mooie conferentie heb bijgewoond: the 39th meeting of the North East Linguistic Society (NELS 39). Dit alles begon met een roadtrip met Patrick (aio van MIT) en Gaetano (mede-visitor en collega aio aan de UU). Ondanks dat Ithaca helemaal niet zo ver weg is als je op google maps zo ver bent uitgezoomd dat je de complete VS kan zien... is het toch wel zes uur rijden (wat maar weer aangeeft dat ik als Nederlander qua afstanden echt nergens aan gewend ben). Opvallend is dat je onderweg ten eerste steeds meer in het 'echte' (niet-oostkust-) Amerika komt, kleinere stadjes die een beetje leeg aan doen, veel kerken met grote lichtgevende kruizen erop, en langs de weg steeds dezelfde soort tank/pauze gelegenheid. Elke keer dat je stopt is er een McDrive, een supermarktje, een Dunkin' Donuts. Alles is keten, en als je regelmatig pauzeert heb je steeds het idee dat je geen meter verder bent gereden door die rare deja vu als je zo'n 'foodcourt' binnenkomt.

Ons motel lag aan de rand van Ithaca, en was echt zo'n motel uit een Hollywood B-(eh, Z-) film, waar mensen met mensen heen gaan met wie ze daar niet heen zouden moeten gaan, en waar dientengevolge ledenmaten worden afgezaagd door wraakzuchtige ega's. Nu ja. Het was schoon en er stond een groot bed.

Vrijdagochtend konden we ons dan vergapen aan de schoonheid van de campus van Cornell University. Ongelooflijk, wat een rust ging er uit van die campus, totaal anders dan MIT!

DSC01897_2.jpg DSC01895_2.jpg DSC01907_2.jpg

NELS is tot nu toe de grootste conferentie waar ik geweest ben, en was over het algemeen heel goed georganiseerd. Er was bv. ontbijt, wat handig was omdat het creepy motel alleen 'pork stew' (ew... eeew) aanbood als diner, en de praatjes waren zo veel mogelijk op topic ingedeeld. Zo is er een hele ochtend geweest over de DP en heb ik ook veel gehoord over imperatieven. Ik was voorbereid op felle discussies na de praatjes, maar eigenlijk viel dat erg mee/tegen. Er waren voornamelijk dezelfde mensen die vragen door de zaal tetterden, en die zich er niet van weerhielden om hun eigen werk uitgebreid aan te halen of de vraag in te leiden met een betere versie van het praatje. Geruststellend omdat dit tot nu toe op elke conferentie wel gebeurt, maar ook wel irritant omdat het soms gewoon onbeschoft is. Gelukkig waren er ook veel interessante discussies, en heb ik de gelegenheid gehad om met een paar mensen te praten die aan onderwerpen werken die verwant zijn aan mijn project, zoals John Whitman, die ik in een verloren uurtje tussen de laatste sessie en het conferentie diner heb uitgehoord over zijn LI squib over amalgams. Hij neemt daarin aan dat er lege presupposities verplaatst worden, en daar snapte ik ongeveer even veel van als de gemiddelde leek. In het gesprek kwam het er eigenlijk op neer dat ik hem vooral over mijn bevindingen heb verteld (het was bijna alsof ik een praatje gaf). Hij zal mijn paper lezen, en me nog relevante papers toesturen met data die op amalgams lijken, ik vind het geweldig :)

Het diner was (zoals meestal) zeer karig voor de vegetariers, en het uitvinden of iets vegetarisch was of niet was een proefondervindelijke taak voor de vegetariers zelf. Gelukkig had ik dit keer niet heelveel voor het diner betaald, maar ik vond het toch wel vervelend dat ik na een diner om 12 uur 's nachts nog bij een Dunkin Donuts een bagel stond te kopen omdat ik nog rammelde. Oh well. De laatste ochtend (zondag) was gereserveerd voor de phonology session, en werd door veel mensen benut om verloren slaap in te halen, en door sommigen om in de ijzige wind een goed eind hard te gaan lopen in het heuvelige stadje. Het was pas halverwege, bij de waterval van Ithaca dat mijn handen niet meer koud waren, en ik was wakker voor de rest van de dag. Heel fijn om voor de verandering in een niet-stadslucht te rennen.

De gastspreker van deze zondag (Roger Schwarzschild) was heel indrukwekkend, en sprak over de mass/count distinction (mass nouns zijn bv. water, zand, count nouns zijn dingen als trui, hond. Maar je kunt makkelijk betekenis-shifts afdwingen van count naar mass, zoals in 'er zit appel in mijn salade', waar het om stukjes massa van appel gaat en niet om een telbare appel). Na de middagsessie hebben we nog uitgebreid geluncht in de mensa, waar je voor 9 dollar kunt eten wat je op kunt, tenmidden van studenten die recht hun 'dorm' uitgerold komen in hun pyjama's. Echt een ander leven, als je in Amerika studeert en op een campus leeft. Je zou bijna denken dat het een wereldje op zichzelf is, eentje waar ik als bijna-dertiger een bejaarde ben, en waar dingen als serieuze banen en het alledaagse leven niet bestaan.

Op de terugweg hebben we lange discussies gevoerd over dualisme versus reductionisme- wat een schril contrast vormde met de slechte popmuziek die non-stop op repeat stond in de auto, en de herhaling van deja-vu's op de tankstations. 'Thuis' (bij Patrick) werden we opgewacht met een grote pan heerlijke Indiase soep (puur vegetarisch om dat kokkin Pritty vegetarier is), verse bruine rijst, en hebben we tot 3 uur 's nachts nog na gediscussieerd over wat linguistiek bedrijven met ons als mens doet, over heimwee naar onze thuislanden (respectievelijk Italie, UK, Oostenrijk en Nederland) en over hoe het leven zo te balanceren dat je toch nog een beetje mens overhoudt naast je werk. Door bijvoorbeeld een keer een weekend geen mail te lezen en geen seconde aan bomen, type mismatches, binding of quantoren na te denken. En daar is het weekend in NY (to appear) goed voor geweest.

Geplaatst door Marliez 11:53 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged educational

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Hoi Marlies, hier ben ik weer - jouw regelmatige lezer:) Mooi ge/beschreven. Je hebt iets van literare talent weet je dat? Ik hoop alles gaat altijd goed. Hier in Groningen wel. We missen je natuurlijk. En een niewsbericht van onz instituut: Markus heeft een professor baan in Berlin (Humboldt) gekregen (van Jan09).

door raddek

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint