Een Travellerspoint blog

Een ontmoeting

15 °C

DSC01762.jpg

Het stond al een tijdje in mijn agenda als een bijna ongeloofwaardige afspraak: 15:30, meeting Noam Chomsky. Omdat ik ook een wedstrijdje met de tijd had in verband met een deadline, had ik er niet heel erg veel bij stil gestaan. Bovendien wist ik absoluut niet wat ik moest verwachten. Voordat je bij het kamertje van Chomsky komt, kom je eerst in een kleine receptie waar zijn secretaresse en haar hond midden tussen een vracht boeken werken. Alles keurig op alphabet, meest taalkundig of filosofisch. Of met Chomsky zelf als onderwerp.

Chomsky ontving mij in een kamer met nog meer boeken en veel te weinig planken (zie foto's van de architectuur van dit gebouw: fascinerend, inspirerend en totaal onpraktisch). Ik kreeg meteen allerlei vragen, waar ik vandaan kwam, wat ik hier deed, wat mijn topic is, hoe ik het benaderde. Over de laatste twee hebben we bijna een uur gesproken, ik werk met een benadering waar hij geen voorstander van is, dus we hadden heel wat gesprekstof (ik heb vooral geluisterd). Hij is heel krachtig in hoe hij spreekt, en in eerste instantie kreeg ik wel de zenuwen; het woord 'multidominance' (de bewuste benadering) leidde tot een uiteenzetting over wat daar mis mee was, in het algemeen, en al helemaal met betrekking tot de constructies waar ik het voor aanneem. In de loop van het gesprek (hersteld van overrompeling) heb ik wat meer terug kunnen zeggen over wat er voor multidominance te zeggen was.

Wat in ieder geval opvallend was, is dat het type voorbeelden waar ik mee bezig ben, in zijn ogen sowieso 'deviant' zijn. En daarmee dus impliciet niet tot de relevante dataset horen die een grammatica zou moeten beschrijven. En ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Ten eerste is het mij niet duidelijk is op basis waarvan we iets afwijkend zouden moeten noemen. Bijvoorbeeld, wat bij hem onder niet-afwijkend valt, zijn constructies die we 'parasitic gaps' noemen, zoals 'Piet vertelde dat Jan Klaartje het boek zonder te bedanken teruggaf' maar ook ATB movement uit gecoordineerde zinnen, zoals 'Welk boek heeft Jan gekocht en Klaartje verbrand?'. 'Mijn' constructies zijn dingen als 'Jan heeft het boek, en Klaartje heeft de cd in de prullenbak gemikt' (Right Node Raising) en 'Jan heeft je kunt je wel voorstellen hoeveel boeken verbrand' (wh-amalgam). Misschien ben ik ook wel aan ze gewend geraakt, ze zijn immers al een paar jaar vaste bewoners van mijn hoofd, maar om nou te zeggen dat dat MEER afwijkende zinnen zijn dan de eerste twee... Ten tweede: ook al zouden we een onderscheid kunnen maken tussen meer of minder afwijkend, is het dan niet juist erg interessant om te kijken naar de restricties op het afwijkende geval, i.e. om te kijken hoe lang je ermee kunt frutselen tot je een variant van het afwijkende geval hebt die echt onacceptabel is?

Maar goed, het was een indrukwekkend gesprek, wat zich gelukkig niet tot afwijkende zinnen heeft beperkt, en het heeft me zeker aan het denken gezet over de fundamentele vraagstukken die de aannames die ik in mijn project maak oproepen. En daar ging het eigenlijk om. Toen de tijd bijna voorbij was, zei Chomsky dat hij hoopte me nog een keer te zien dit semester. Als dat mogelijk is tussen zijn vele afspraken (taalkundig en anderszins), dan zal ik de laatste zijn om die kans te laten liggen.

Geplaatst door Marliez 5:50 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged educational

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Goed gedaan, Marlies. Groetjes, Wout.

door vanoss

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint